
Wat doet een psychosomatisch therapeut?
De psychosomatisch therapeut verbindt lichaam en geest.
De psychosomatisch therapeut is een therapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van stress gerelateerde klachten. De klachten bestaan uit een geestelijk (psychisch) en een lichamelijk (somatisch) deel. Als je uit balans bent kunnen psychosomatische klachten ontstaan. De therapeut ondersteunt je om de balans te herstellen.
De psychosomatische behandeling
De psychosomatische behandeling reikt je nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om jouw klacht, gezondheid en jouw leven positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken.
De psychosomatische therapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en op het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit. We gaan bekijken of we je klacht kunnen begrijpen en hoe je er grip op kunt krijgen.
Welke therapievormen werken psychosomatisch?
- Psychosomatische ergotherapie
- Haptotherapie
- Psychosomatische fysio- of oefentherapie
De behandeling vanuit de verschillende disciplines:
Psychosomatische ergotherapie
Anders doen, anders voelen, anders denken.
Iedereen heeft onbewuste patronen in het dagelijks leven: de manier waarop je, je lichaam belast, je in sociale situaties begeeft, je emoties uit en de manier waarop je denkt. Wanneer je onverklaarbare lichamelijke klachten hebt, kunnen deze patronen een onderdeel zijn van het probleem. Ergotherapie biedt een praktische insteek om meer grip te krijgen op je klachten.
Tijdens
de ergotherapeutische behandeling:
- Voer je alledaagse activiteiten uit, om je bewust te worden van hoe jij de dingen doet. Je doet ervaring op met alternatieven en hoe deze een gunstige invloed kunnen hebben op hoe je je voelt.
- Leer je dit toepassen en ga je dit ervaren op je werk- en/ of in de thuissituatie.
- Optimaliseer je je dag-/weekstructuur, zodat je balans vindt in je energieverdeling en meer ruimte hebt om activiteiten uit te voeren die voor jou het meest waardevol zijn
Haptotherapie
Haptonomie heeft alles te maken met het (opnieuw) in contact komen met je gevoel: wat doet het met me, wat voel ik, waar ligt mijn grens?
De haptotherapeutische behandeling:
De tastzin is de basis van het voelen en het gevoelsleven.
Door middel van aanraking, oefeningen en gesprek maakt de haptotherapeut voelbaar hoe jij in contact bent, met je lichaam, jezelf en de ander. Hierdoor leer jij te voelen wanneer je je openstelt voor contact (ontspanning) of je terugtrekt uit contact waardoor je mogelijk blokkeert of spanning opbouwt in je lichaam.
Het behandeldoel:
Haptotherapie beoogt het herstel van het voelen. Vanuit het voelen als basis, ontstaat er een betere balans tussen voelen, denken en handelen. Het maakt je zelfbewuster in relatie tot het werkelijk in contact zijn met jezelf, de ander, jouw situatie en de wereld om je heen.
- hierdoor kan een fysieke en emotionele blokkade (h)erkent en verwerkt worden.
- ga je beter je grenzen herkennen en erkennen
- leer je daadkrachtiger op je doelen af te gaan
- herstel je je gevoel van (zelf)vertrouwen, veerkracht, bewustzijn en autonomie
Uit je hoofd, je lichaam voelend.
Psychosomatische fysio- of oefentherapie
De fysio- en oefentherapeutische behandeling:
bestaat uit:
- Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen , deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
- Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspanningsoefeningen, ademhalings- en aandachttraining (zoals bijvoorbeeld mindfulness oefeningen) en expressieoefeningen leer je weer in balans, tot rust en in je kracht te komen.
- Cognitieve gedragsmatige interventie, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw gedachten, emoties en handelen. Je leert hier beter mee om te gaan.
- Herstellen van kracht en uithoudingsvermogen door op aangepaste wijze deze conditie op te voeren, waardoor je weer vertrouwen in je eigen lichaamsfunctioneren krijgt.
Heb je behoefte aan ondersteuning of wil je één van deze behandelmethodes ervaren?
Een psychosomatisch therapeut uit het Netwerk Psychosomatiek Arnhem e.o kan je zeker verder helpen. Kijk op de kaart en vind iemand bij jou in de buurt.
© Netwerk Psychosomatiek Arnhem
Fotografie: Lin Woldendorp